Minimalne wymagania jakie muszą być spełnione, aby otrzymać zaświadczenie o spełnieniu warunków sanitarno – weterynaryjnych w zakresie produkcji mleka surowego:
- Decyzja o stadzie wolnym od chorób zakaźnych wystawiona na właściciela gospodarstwa.
- Aktualną dokumentację badań wody wykazującą odpowiednią jej jakość ( aktualizacja raz w roku).
- Aktualny przegląd dojarki (aktualizacja raz w roku)
- Aktualne badania sanitarne – epidemiologiczne osób przeprowadzających dój.
- Wyniki badań mleka dostarczone przez mleczarnie ( przechowywaną przez okres 5 lat)
- Dokumentację leczenia zwierząt gospodarskich przechowywaną przez okres 5 lat od momentu wystawienia przez lekarza wolnej praktyki.
- Izolatka dla zwierząt chorych, lub podejrzanych o chorobę.
- Powierzchnia – podłogi i ściany łatwe do mycia i czyszczenia w pomieszczeniu, gdzie znajduje
się basen i w pomieszczeniu, w którym znajduje się aparat chłodniczy, a także zainstalowanie urządzeń do mycia rąk dla osób prowadzących dój i innych mających kontakt z mlekiem surowym ( bieżąca woda, mydło w płynie, papierowe ręczniki, umywalka z odpływem do kanalizacji). - Stopień zabezpieczenia pomieszczeń wymienionych w pkt. 8 przed zwierzętami, gryzoniami
i owadami ( szczelność drzwi, okien, siatki w oknach uchylnych zabezpieczające przed owadami, drzwi obite blachą, brak niezabezpieczonych otworów w ścianach, posadzce, suficie). - Zwierzęta utrzymywane w dobrej kondycji.
- Obora z dostępem światła, czyste ściany – regularne bielenie.
- Sprzęt do doju, schładzania i przelewania mleka łatwy do czyszczenia, mycia i dezynfekcji.
- Środki używane do mycia i dezynfekcji posiadające atest – zatwierdzone przez właściwe władze.
- Oznakowanie pomieszczeń o zakazie wstępu osób nieupoważnionych.
- Maty dezynfekcyjne w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wjazdów do gospodarstwa
w przypadku wystąpienia zagrożenia epizootycznego. - Możliwość sprawdzenia temperatury, w której przechowywane jest mleko surowe – termometr zamontowany przy basenie lub dostępny termometr, którym możliwe jest dokonanie pomiaru temperatury mleka (rtęciowy, alkoholowy).
- Posiadanie na stanie w gospodarstwie czystej odzieży roboczej przeznaczonej do użycia przy doju przez osoby wykonujące tę czynność.
- Wyznaczone miejsce do składowania środków do dezynfekcji, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych.
Do wniosku należy dołączyć opłatę w wysokości 17 zł na podany niżej numer konta:
26 2030 0045 1110 0000 0158 3550
Urząd Miasta Kutno Bank BGŻ SA Oddział Operacyjny w Kutnie
Wniosek o odwołanie decyzji wstrzymującej dostawy mleka do mleczarni – pdf
Do wniosku należy dołączyć opłatę w wysokości 10 zł na podany niżej numer konta:
26 2030 0045 1110 0000 0158 3550
Urząd Miasta Kutno Bank BGŻ SA Oddział Operacyjny w Kutnie
Do wniosku należy dołączyć opłatę w wysokości 17 zł na podany niżej numer konta:
26 2030 0045 1110 0000 0158 3550
Urząd Miasta Kutno Bank BGŻ SA Oddział Operacyjny w Kutnie