Zespół ds. bezpieczeństwa żywności, pasz i utylizacji
Imię i nazwisko | Telefon | Nr wewnętrzny | |
Aleksandra Cieplak Kierownik zespołu | 531-358-050 | 512 | a.cieplak@piw.kutno.pl |
Sara Świątecka Kontroler weterynaryjny | 530-311-095 | 513 | s.swiatecka@piw.kutno.pl |
Aleksandra Bergier-Żukowska Inspektor weterynaryjny | 530-338-386 | 513 | a.bergier@piw.kutno.pl |
Ewa Kujawa Inspektor weterynaryjny | 513 | e.kujawa@piw.kutno.pl | |
Monika Wojciechowska Inspektor weterynaryjny | 530-006-871 | 512 | m.wojciechowska@piw.kutno.pl |
Krystyna Marańda Inspektor weterynaryjny | 530-309-951 | 509 | k.maranda@piw.kutno.pl |
Magdalena Tyc Starszy Inspektor Weterynaryjny | – | – | m.tyc@piw.kutno.pl |
Grażyna Tomaszewska Starszy Inspektor Weterynaryjny | – | – | g.tomaszewska@piw.kutno.pl |
Katarzyna Oswald Stępniak Starszy Inspektor Weterynaryjny | – | – | k.oswald-stepien@piw.kutno.pl |
Wiktoria Ryś Inspektor Weterynaryjny | 530-312-633 | – | w.rys@piw.kutno.pl |
Ewa Krasuń Inspektor Weterynaryjny | 531-353-362 | 512 | e.krasun@piw.kutno.pl |
Justyna Mierzejewska Kontroler Weterynaryjny | 530-535-779 | – | j.mierzejewska@piw.kutno.pl |
Do zadań Zespołu do spraw bezpieczeństwa żywności należy:
◾kontrolowanie w zakładach produkcyjnych, gospodarstwach, punktach skupu, sprzedaży i odbioru, środkach transportu żywności oraz we wszystkich innych miejscach prowadzenia działalności nadzorowanej spełniania i bieżącego przestrzegania wymagań weterynaryjnych określonych dla szeroko rozumianej produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, przeznaczonych do spożycia przez ludzi i wprowadzania ich do obrotu na rynek wewnątrzkrajowy ( w tym w ramach sprzedaży bezpośredniej i działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej), do handlu na rynki wspólnotowe i na rynki państw trzecich przez podmioty zajmujące się:
◾ubojem zwierząt rzeźnych,
◾rozbiorem i przetwórstwem ich mięsa,
◾produkcją mięsa mielonego i produktów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej,
◾skupem zwierząt łownych;
◾pozyskiwaniem, odbiorem, sprzedażą i przetwórstwem mleka surowego, ryb, jaj konsumpcyjnych i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, a także ich przechowywaniem, przepakowywaniem i transportem;
◾kontrolowanie zaopatrywania produktów pochodzenia zwierzęcego w wymagane dokumenty weterynaryjne, w szczególności w handlowe dokumenty identyfikacyjne, świadectwa zdrowia i inne oraz przestrzegania wymagań w zakresie znakowania i pakowania tych produktów;
◾kontrolowanie warunków, trybu i realizacji kontroli wewnętrznej w zakładach produkcyjnych, w tym przestrzeganie zasad i funkcjonowania systemu kontroli HACCP;
◾kontrolowanie prawidłowości sposobu badania przed – i poubojowego zwierząt rzeźnych i ich mięsa, mięsa zwierząt łownych oraz postępowania z rybami, jajami konsumpcyjnymi, gotowymi produktami pochodzenia zwierzęcego oraz z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego, powstającymi przy produkcji i pozyskiwaniu żywności oraz nadzorowanie prawidłowego sporządzania i prowadzenia dokumentacji związanej z ubojem, rozbiorem i przetwórstwem mięsa zwierząt rzeźnych, w tym dzienników badania;
◾prowadzenie postępowania dowodowego w sprawach objętych postępowaniem administracyjnym, łączne z przygotowaniem projektu orzeczenia administracyjnego kończącego to postępowanie;
◾przygotowywanie wymaganych przepisami szczególnymi sprawozdań w zakresie właściwości Zespołu oraz prowadzenie pełnej dokumentacji z zakresu wykonywanych zadań;
◾gromadzenie i przekazywanie informacje dotyczące higieny żywności pochodzenia zwierzęcego oraz pobieranie prób do badań laboratoryjnych w ramach urzędowych badań monitoringowych i kontrolnych surowców i produktów w zakresie bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego i zapewnienia jej właściwej jakości zdrowotnej;
◾prowadzenie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną (w zakresie działania Zespołu) oraz ewidencji terenowych obwodów badania zwierząt i mięsa;
◾koordynowanie badań substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w ich wydzielinach, wydalinach, w tkankach lub narządach zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie przeznaczonej do pojenia i środkach żywienia zwierząt na terenie powiatów kutnowskiego i łęczyckiego;
◾kontrolowanie szczegółowych warunków weterynaryjnych w podmiotach akwakultury;
◾nakładanie mandatów karnych za wykroczenia wskazane w odrębnych przepisach.